Cum se corectează mai ușor miopia cu ajutorul lentilor de contact și al ochelarilor?


corectează miopia

Miopia este o problema recurentă care apare îndeosebi în rândul populației tinere și care se manifestă printr-o dificultate de a focaliza corect imaginile la distanță, în timp ce obiectele situate la apropiere sunt văzute clar. De regulă, globul ocular al persoanelor mioape este mai lung și razele de lumină paralele, care vin de la un obiect situat la depărtare, se focalizează inaintea retinei, fiind necesară plasarea unei lentile divergente în fața ochiului, pentru le face să focalizeze într-o imagine clară situată pe retină.

De asemenea, există miopii determinate de modificările calitative ale mediilor transparente ale ochiului (cornee, cristalin), care apar în anumite boli precum distrofiile corneene sau cataractă. Cea mai frecventă cauză de apariție a miopiei este cea genetică: aproximativ 85% din parinții miopi au, de asemenea, copii cu miopie. Aceasta debutează, de obicei, în prima copilărie sau la varsta școlară. Miopia la copii (afecțiunea miopie la copii) se manifestă prin dificultăți în vederea la distanță (nu vad la tablă), tendința de a “strânge din ochi”, sau frecatul des al ochilor. Copiii miopi preferă și realizează cu mai multă ușurintă activități care presupun utilizarea vederii de aproape (scris, citit).

Influența mediului asupra mușchilor globului ocular se numară, de asemenea, printre cauzele apariției miopiei. Astfel, contracția excesivă și prelungită a mușchiului ciliar – un mușchi din interiorul ochiului cu rol în acomodația pentru vederea de aproape – la cei care lucrează mult la aproape (calculator) poate antrena miopia și astfel se explică apariția ei la tinerii între 20 și 25 ani care în copilărie nu au avut nevoie de ochelari.

Există și o serie de boli care se asociază miopiei. Printre acestea se numarpă: retinopatia de prematuritate, boli de colagen (sindrom Marfan, Ehlers-Danlos), afecțiuni metabolice congenitale (sindromul Cornelia de Lange) sau genetice (sindrom Turner). In aceste cazuri, miopia este de regulă rapid progresivă, putându-se ajunge la valori dioptrice mari asociate cu modificari retiniene.

Cauzele miopiei pot fi diverse, astfel încât numai în urma unui consult, medicul oftalmolog va putea oferi un diagnostic și un tratament. Un aspect de menționat legat de ereditate este ca nu numai miopia se poate transmite genetic, ci si alte vicii de refractie. De exemplu, dacă parinții au miopie sau hipermetropie, atunci și copiii pot avea una dintre aceste probleme de refecție. Mai mult de 25% din populația globului (deci peste un sfert) suferă de miopie. Un procent de aproximativ 26% din populatia lumii are, așadar, miopie în diferite stadii de afectare. Dacă miopia va crește constant chiar dacă sunt purtați ochelarii în mod corespunzător, poate fi dată nu doar de un viciu de refracție, ci și de o leziune la nivelul fundului de ochi.

Mijloace de corecție a miopie

Miopia, ca afecțiune oculară, se poate corecta prin mai multe mijloace, cele mai frecvent întâlnite fiind lentilele de contact și ochelarii de vedere.

Ochelarii de vedere

Miopia se corectează cu ajutorul ochelarilor de vedere cu lentile sferice divergente, cu minus, care ajută la focalizarea imaginii direct pe retină. Dioptriile din miopie sunt notate cu minus. Pacientii miopi au in general ochiul mai fragil, ceea ce implică anumite riscuri, îndeosebi la dioptrii mari, atunci când retina este mai subțire și exista riscul rupturii sau dezlipirii acesteia atunci când se produce o creștere brusca de presiune în interiorul globului ocular.

De aceea, trebuie evitate eforturile fizice mari, sporturile de contact, ridicarea greutăților, nașterea naturala fiind contraindicata la valori mai mari de 3 dioptrii, aceste restricții fiind valabile pe tot parcursul vieții, chiar dacă pacientul a suferit o operație pentru miopie și nu mai poartă ochelari. De asemenea, pacienții cu miopie trebuie să efectueze periodic controale oftalmologice pentru a li se ajusta dioptriile în funcție de evolutia miopiei și a li se evalua starea retinei. Miopia constituie un factor de risc pentru apariția glaucomului, de aceea miopii peste 40 de ani, trebuie să realizeze controale anuale, în cadrul carora să li determine tensiunea intraoculară.

Lentilele de contact ca mijloc de corecție a miopiei

Lentilele de contact sunt preferate uneori ochelarilor de vedere ca mijloc practic și eficient de corecție a miopiei, prin faptul că prezintă unele avantaje vizibile comparativ cu ochelarii. Astfel, pentru corecția miopiei se întrebuințează lentile de contact sferice cu dioptrii cu minus. La plasare comenzii setului de lentile de contact pe lentile.info se va avea în vedere parcurgerea următorilor pași:

  • alegerea mărcii dorite de lentile de contact sferice;
  • selectarea dioptriilor corecte, conform prescripției medicale, a razei de curbură și a diametrului indicate pe rețeta primită de la medicul oftalmolog.

Lentilele de contact sau ochelarii de vedere doar corectează și NU tratează miopia. Singurul mijloc pentru corectarea miopiei este intervenția chirurgicală, care constă în așa-zisa șlefuire a corneei. Adică se va reda corneei mediul de refractare adecvat. O altă metodă de corectare operatorie a miopiei este prin transplant sau înlocuire a cristalinului.

Corecția cu ajutorul lentilelor de contact prezintă avantaje vizibile, asigurând ochiului un nivel de hidratare corespunzător. În plus, lentilele de contact asigura ochiului o vedere periferică îmbunătățită și pot fi întrebuințate la unele activități sportive, cum ar fi fotbalul, tenisul sau handbalul. Pentru ochi sensibili, se poate opta pentru lentile de contact de unică folosință, cum ar fi Acuvue Oasys 1 –Day, care nu necesită respectarea zilnică a unei proceduri de îngrijire specifice.


Sursa de informații:


Citește și



Producatori de lentile


lentile de contact alcon
lentile de contact bausch&lomb
lentile de contact cooper vision
lentile de contact johnson&johnson