Lentilele de contact zilnice pentru persoanele cu sensibilitate oculară


lentilele de contact zilnice

Tot mai multe persoane se confruntă zilnic cu sensibilitate oculară. Iritațiile, inflamațiile, alergiile, dar și alți factori externi dau întotdeauna de furcă persoanelor care prezintă o sensibilitate relative crescută la acțiunea agresivă a agenților patogeni. Ce este de făcut în acest pentru a preveni reapariția acestor simptome neplăcute? Care sunt beneficiile lentilelor de contact de unică folosință comparativ cu cele destinatate purtării prelungite?

Ochii tăi sunt poate unul dintre cele mai importante organe ale tale. Cu toate acestea, ei sunt mereu susceptibili și la numeroși factori de mediu, genetici, dar și de vărstă. De aceea, simptome precum conjunctivita, cataracta, solicitarea excesivă digitală a ochilor, alergiile sau sindromul ochiului uscat sunt printre cele mai frecvente manifestări ale sensibilității oculare care dau mari bătăi de cap unui număr tot mai mare de persoane.

Sensibilitatea digital a ochilor

În ceea ce privește suprasolicitarea funcției vizuale, dispozitivele digitale au devenit o parte indispensabilă a vieții noastre cotidiene , dar utilizarea prelungită a ecranului poate duce la o serie de probleme de vedere. Ochii tăi sunt obligați să se forțeze tot mai mult și să focalizeze mai des când te uiți la un ecran. Acest lucru poate provoca simptome inclusiv suprasolicitarea, oboseala ochilor, vederea încețoșată sau dublă și sindromul ochilor uscați.

Sindromul ochiului uscat

La rândul lor, atunci când clipești, pleoapele tale răspândesc lacrimi pe întreaga suprafață a ochilor, menținându-i umezi. Sindromul de ochi uscat poate apărea atunci când procesul de producție a lacrimilor este perturbat. Ochii devin roșii, iritați , cu o senzație de arsură și ochi uscați. Poate afecta pe oricine, dar este mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor mai în vârstă.

Sensibilitatea la lumină sau fotofobia

Sensibilitatea la lumină, denumită în termeni medicali fotofobie este o intoleranță la lumină, de obicei la sursele de lumină puternică cum ar fi lumina soarelui, lumina fluorescentă și lumina incandescentă. Sensibilitatea la lumină poate provoca disconfort și nevoia de a miji sau închide ochii. Aceasta însoțește adesea infecțiile și inflamațiile oculare cum ar fi conjunctivita, dar este asociată și arsurilor solare și iritației produse de lentilele de contact.

Alergiile oculare

Alergiile oculare cuprind un grup heterogen de situații patologice la nivelul ochiului, predominant la nivelul conjunctivei, cauza fiind un răspuns imun exagerat și nedorit al organismului la anumite substanțe numite alergeni sau factori externi. Se consideră că 1 din 10 persoane a avut cel puțin un episod alergic pe parcursul vieții, organismul uman intrând în contact cu peste 14.000 de substanțe chimice. Ochiul uman este supus în permanență la numeroase agresiuni: alergeni transmiși pe calea aerului, dar și prin contact – cosmetice, soluții de întreținere pentru lentilele de contact, administrare topică de antibiotice și alte substanțe. Frecvența în creștere a acestor afecțiuni se datorează modificărilor de mediu și individuale care apar: modificări climatice, modificarea vegetației, poluarea, modificarea reactivității individuale.

Conjunctivita alergică sezonieră, conjunctivita alergică perenă, conjunctivita vernală și keratoconjunctivita atopică sunt printre cele mai frecvente forme de manifestări alergice sezoniere sau regulate care pot pune în pericol sănătatea vizuală. În cazul purtătorilor de lentile de contact care suferă de conjunctivită, medicul oftalmolog va recomanda întrebuințarea lentilelor de contact de unică folosință în locul celor cu înlocuire săptămânală sau lunară.

Alergiile țin, de cele mai multe ori, de factorii ereditari. Cu alte cuvinte, o persoană ai cărei părinți au suferit la un moment dat de alergii, au cu până la 70-80% mai multe șanse să dezvolte o formă pregnantă de alergii oculare. Lentilele de unică folosință sunt poate printre cele mai populare mijloace la care poți recurge pentru a preveni alergiile.

Măsuri de precauție și tratament pentru persoanele cu sensibilitate oculară

Ca măsuri de tratament, în cazul unor alergeni cunoscuți, se va avea în vedere prevenirea și evitarea expunerii la aceștia, ca o măsură de precauție esențială. În altă ordine de idei, menținerea igienei oculare, precum și îngrijirea corespunzătoare a lentilelor de contact este esențială pentru a preveni, din pripă, expunerea la factorii alergeni.

O altă măsură de precauție pentru evitarea alergiilor constă în înlocuirea lentilelor de contact cu un set de lentile de contact de unică folosință. Aceste lentile cu înlocuire zilnică aduc purtătorului de lentile de contact o serie de beneficii, cum ar fi:

  • scapi de grija întreținerii și curățării zilnice a lentilelor de contact, deoarece lentilele de unică folosință se aruncă imediat ce sunt îndepărtate de la ochi la finalul zilei;
  • previn apariția alergiilor, instalarea infecțiilor alergice, virale la nivelul ochilor;
  • nu permit ca formarea depunerilor de proteine sau a urmelor de grasime să afecteze ireversibil sănătatea oculară;
  • bagaj mai ușor pe perioada vacanțelor, nicio grijă privitoare la pierderea sau deteriorarea lentilei, deoarece se pot înlocui extrem de ușor cu unele noi;
  • lentilele de contact de unică folosință asigură o protecție sporită, prezintă un risc scăzut de contractare a infecțiilor și asigură o purtare foarte confortabilă din toate punctele de vedere. De aceea, se poate spune chiar că lentilele de contact de unică folosință mai mai bine față vacanțelor la munte sau la mare;
  • cu ajutorul unei perechi de lentile de contact de unică folosință vei putea să practici mai ușor sportul tău preferat, mai ales că sunt proiectate să ofere un câmp vizual complet, la fel ca și celelalte categorii de lentile de contact cu înlocuire săptămânală sau lunară.

Lentilele de unică folosință Acuvue Oasys 1-Day reprezintă una dintre cele mai bune și utile soluții pentru persoanele suferinde de iritații și alte forme de sensibilitate oculară, întrucât asigură o cantitate de până la 5 ori mai mare de oxigen la nivelul ochilor, dar și un nivel optim de umiditate, prin conținutul lor de apă de 50%.


Sursa de informații:


Citește și



Producatori de lentile


lentile de contact alcon
lentile de contact bausch&lomb
lentile de contact cooper vision
lentile de contact johnson&johnson