Adevăruri și mituri despre lentilele de contact


adevăruri mituri - lentilele de contact

Utilizarea lentilelor de contact a stârnit, dintotdeauna, o serie de controverse printre utilizatorii lentilelor de contact. O serie de mituri și controverse printre utilizatorii acestora, mituri care sunt legate, în primul rând, de aplicarea și îndepărtarea lentilelor de contact. Apoi, o altă parte din aceste mituri vizează, printre altele, și temerea unor pacienți ca micile accesorii să rămână în interiorul ochilor și că nu ar mai putea fi scoase. Mai mult, există suspiciunea în rândul acestor pacienți cum că lentilele rămase ar putea cauza leziuni iremediabile la nivelul ochilor.

Însă, să vedem câte dintre aceste mituri se adeveresc și câte sunt realități atestate medical. În altă ordine de idei, purtarea lentilelor de contact este o practică modernă, confortabilă și la îndemâna fiecărui pacient, indiferent de natura afecțiunii oftalmologice cu care acesta se confruntă sau de vârsta sa. Iată, mai jos, care sunt cele mai populare mituri și adevăruri strict legate de utilizarea lentilelor de contact!

Peste 30 de milioane de purtători de lentile de contact!

Statisticile arată un fapt fără precendent în lumea medicală! Accesoriile medicale moderne sunt purtate de către peste 30 de milioane de pacienți din SUA. Mai mult decăt atât, studiile ne arată și faptul că 2/3 din numărul acestor purtători provin din rândul populației feminine. În plus, cam 75% dintre purtătorii lentilelor de contact au vârste de 25 de ani sau peste. Așadar, vârsta medie a purtătorilor de lentile de contact este de 31 de ani, în timp ce 80% dintre persoanele care poartă lentile apelează la sortimentele de lentile de contact noi.

Mituri legate de purtarea lentilelor de contact

Unul dintre cele mai răspândite mituri care privesc utilizarea accesoriilor oftalmologice este, evident, legat de faptul că lentilele de contact se pot bloca în spatele ochilor. Studiile recente au demonstrat, însă, contrariul. Conjunctiva, o membrană fină a ochiului, este responsabilă de protecția eficientă a ochilor tăi și previne pătrunderea oricărui ”corp străin” care are tendința de a pătrunde în spatele ochilor tăi.

De asemenea, lentilele de contact nu au cum să rămână blocate în spatele ochilor. Ce-i drept, este adevărat că există o doză de risc de a se lipi dacă se usucă. Cu toate acestea, lentilele rămase blocate pot fi umezite cu căteva picături de soluție sterilă, la nevoie. Însă, în ciuda tuturor acestor temeri, mai trebuie să cunoști și un alt fapt îmbucurător. Lentilele de contact moderne nu se pot desprinde de pe suprafața ochilor în timpul practicării unor sporturi sau al plimbărilor de weekend.

Mai mult, chiar și lentilele dure nu se vor disloca pe neașteptate! Așadar, te poți bucura din plin de pe urma purtării lentilelor de contact! Nu trebuie să îți faci nici cele mai mici griji în legătură cu pericolele potențiale care să vină la pachet cu întrebuintarea lentilelor de contact!

Risc ridicat de contractare a infecțiilor oculare

Conform credințelor tradiționale că lentilele de contact ar favoriza apariția infecțiilor oculare, studiile recente arată că lucrurile nu sunt chiar atât de ”negre” precum par! Doar unul din 500 de purtători ai lentilelor de contact au contractat o infecție serioasă caresă conducă la orbire, în fiecare an. În plus, studiile au confirmat că aceste infecții apar ca urmare a nerespectării riguroase a condițiilor de întreținere și îngrijire a lentilelor de contact. Astfel, între 40-90% infecții grave ale ochilor sau alte complicații nedorite. O astfel de infecție, numită keratită, duce la peste un milion de vizite la medic anual.

De reținut!

Purtătorii de lentile mai tineri și cei care trec de la ochelari la lentile de contact au raportat o întredere sporită în ceea ce privește aspectul estetic și performanțate furnizate de către lentilele de contact. Cu toate acestea, nicio metodă de corecție unică nu este mai bună decăt oricare altaata. Există numeroase lentile de contact adaptate fiecărui stil de viață. Poți alege între lentilele de contact de unică folosință, dacă vrei să scapi de îngrijirea lor zilnică sau poți alege lentilele de contact de purtare extinsă, pe 30 de zile, dacă nu ai de gând să le înlocuiești prea rapid. În concluzie, indiferent de ceea ce alegi, bucură-te de momentele de neuitat legate de întrebuințarea lentilelor de contact!


Sursa de informații:


Citește șiProducatori de lentile


lentile de contact alcon
lentile de contact bausch&lomb
lentile de contact cooper vision
lentile de contact johnson&johnson