Lentilele de contact și ochelarii de vedere - beneficiile și dezavantajele


lentilele beneficiile

Evoluția din ultima perioadă a industriei oftalmologice i-a adus pe majoritatea pacienților dignosticați cu probleme de vedere în fața unei întrebări fulminante: care ar fi cea mai bună metodă de corecție a afecțiunilor oculare? Tradiționalii ochelari de vedere sau mai noile sortimente de lentile de contact fabricate din materiale de ultimă generație pe bază de silicon-hidrogel?

Dar sa nu ne pripim! La o prima impresie, lucrurile se prezintă în felul următor, în sensul că ambele metode de corecție optică se remarcă printr-o eficiență crescută de corectare a viciilor de refracție. Cu toate acestea, diferențele dintre ele sunt semnificative, iar avantajele ies acestora în relief încă din primele faze ale purtării. Concret, fiecare dintre aceste metode de corecție optică vine la pachet cu o serie de avantaje, alături de dezavantajele pe care le implică și care vor fi enunțate în cuprinsul acestui articol.

Ochelarii de vedere - avantaje. Când trebuie purtati?

Ochelarii de vedere reprezintă, din punct de vedere cronologic, cea mai veche metodă de corecție optică. Ochelarii de vedere corectează viciile de refracție ale ochiului. Dacă medicul oftalmolog ți-a recomandat să porți ochelari, atunci este posibil să suferi de miopie, hipermetropie,astigmatism, prezbiopie sau o combinație a acestora.

Categoria adecvată de ochelari se prescrie strict în concordanță cu natura afecțiunii oculare de care suferi. Astfel, medicul oftalmolog îți va prescrie ochelari de apropiere sau de distanță, cu dioptrii pozitive (cu plus) sau negative (cu minus). Miopia se măsoară cu ajutorul dioptriilor care au valori negative, deci vei avea dioptrii cu minus.

Această afecțiune este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni de vedere printre cei cu probleme de vedere. Atât copiii, cât și adulții pot avea miopie, și ești cu atât mai predispus dacă cineva din familie suferă deja de miopie. Miopia este o afecțiune genetică, peste 85% dintre părinții care suferă de miopie au copii care suferă de același viciu de refracție.

Dacă suferi de miopie, ochelarii care îți vor fi indicați sunt cei cu lentile sferice concave sau divergente cu dioptrii cu minus (negative). Spre exemplu, în caz că ai o miopie de +3 dioptrii, vei avea nevoie de ochelari cu lentile de –3 dioptrii. Majoritatea miopilor au o sensibilitate crescută la lumina puternică, așa că cei mai recomandați ochelari sunt cei cu lentile colorate, care mai reduc din intensitatea luminii.

În cazul miopiei, ochelarii nu opresc creșterea dioptriilor, ci au rolul de a te ajuta să vezi mai bine. Deoarece miopia crește odată cu vârsta, lentilele trebuie schimbate în consecință, în urma unui nou control oftalmologic. Ochelarii destinați corectării miopiei se impun să fie purtați în permanență, indiferent că privești în depărtare sau lucrezi la calculator. Pentru corectarea hipermetropie, ai nevoie de ochelari cu lentile convergente cu dioptrii cu plus (pozitive), care te vor ajuta să citești și să distingi obiectele din apropiere.

Fiind hipermetrop, există riscul ca în timp, să vezi în ceață și la distanță, deci vei mai avea nevoie de încă o pereche de ochelari – cea pentru vederea la depărtare. În acest caz, o opțiune mai favorabilă sunt ochelarii cu lentile progresive, care te ajută să vezi pe 3 distanțe: apropiere, intermediar și depărtare. Dacă suferi de astigmatism, ochelarii cei mai potriviți sunt cei cu lentile cilindrice sau torice (dioptrii cu plus și minus). Ele te ajută să vezi mai clar atât la distanță cât și la apropiere, deoarece îți permit focalizarea imaginii într-un singur punct pe retină (vedere normală), vederea ta fiind astfel îmbunătățită.

Dacă afecțiunea ta oculară este prezbiopia, atunci ochelarii prescriși sunt cei de citit. Ei au lentile convergente cu dioptrie pozitivă (lentile cu plus), care te ajută să focalizezi mai bine obiectele aflate în imediata apropiere. Dioptriile de presbiopie se vor mări odată ce înaintezi în vârstă, așa că ochelarii trebuie și ei adaptați la nevoie, după un nou control oftalmologic. Atunci când alegem o pereche de ochelari de vedere, este obligatoriu să ținem cont de mai multe criterii, printre care cele legate de forma feței și de designul ramei.

Printre avatajele ochelarilor de vedere, se numără acela de a fi schimbați la un interval de timp mare, la recomandarea medicului. În cazul lentilelor de contact, schimbarea și înlocuirea acestora sunt obligatorii la expirarea termenului de valabilitate inscripționat de către producător. Mai mult, ochelarii de vedere se pot transforma foarte ușor într-un accesoriu care să îți definească și să îți pună în valoarea ținuta. De exemplu, ai varianta de a schimba mai des ramele, fară a modifica lentilele, iar culoarea ramelor se poate alege în funcție de culorile vestimentare din garderobă.

Dacă alegi să porți lentile heliomate, aspectul feței tale va deveni unui interesant, care te vor face să te simți în centrul atenției. Nu în ultimul rând, poți utilize machiajul pe care îl adori, în cantitatea dorită, fără a te speria că vei întâmpina probleme în ceea ce privește posibile iritații sau infecții.

Lentilele de contact - avataje

Lentilele de contact, ca accesorii medicale moderne, au strâns, de-a lungul timpului, o serie de laude și critici pe motiv că ar fi incomode, că pot usca ochii sau că trebuie schimbate mai des decât ochelarii (zilnic, săptămânal sau lunar). Totodată, un alt dezavantaj subliniat de către utilizatori de-a lungul timpului ține și de timpul mare alocat îngrijirii, curățării și igienizării acestora. De asemenea, lentilele de contact impun reguli stricte de întreținere care trebuie respectate cu strictețe pentru a preveni infectarea ochilor.

Ca avantaje, lentilele de contact înlocuiesc cu succes ochelarii cu ocazia unor evenimentele marcante din viața ta, atunci când aspectul estetic al feței este foarte important. De asemenea, dacă optezi pentru un set de lentile de contact colorate, ai șansa de a schimba culoarea ochilor tăi, în funcție de cât de îndrazneață ești (poți alege între nuanțe de albastru, verde, mov sau alte culori mai puțin convenționale). Mai mult, lentilele de contact sunt un instrument subtil care asigura corecția optică. Astfel, persoanele din anturajul tău nici nu vor avea cum să observe că te confrunți cu o problemă de vedere.

În altă ordine de idei, lentilele de contact sunt utile cu ocazia practicării unor activități sportive, cum ar fi înot, schi, polo, etc. Nu se aburesc atunci când intri de la rece la cald și nici nu îți limitează câmpul vizual, așa cum o fac ochelarii de vedere. Lentilele de contact zilnice sunt percepute de către mulți specialiști și utilizatori drept metoda cea mai bună și cea mai la îndemână pe care o au pacienții de toate vârstele. Ca tipuri de lentile de contact zilnice, vă recomandăm marcile Acuvue Oasys 1-Day, pentru corectarea miopiei sau hipermetropiei, Acuvue 1-Day Moist for Astigmatism sau Dailies AquaComfort Plus Toric, pentru corectarea astigmastismului, sau Dailies Total 1 Multifocal, Dailies AquaComfort Plus Multifocal pentru corectarea presbiopiei.


Sursa de informații:


Citește și



Producatori de lentile


lentile de contact alcon
lentile de contact bausch&lomb
lentile de contact cooper vision
lentile de contact johnson&johnson