Care sunt parametrii lentilelor de contact? Parametrii caracteristici ai lentilelor torice și multifocale


parametrii lentilelor de contact

Parametrii lentilelor de contact sunt, practic, indicatorii pe baza cărora opticianul realizează lentilele sau pe baza cărora se plasează comanda personalizată de lentile de contact. Noțiunea de parametru cunoaște o largă răspândire în lumea medicală și se referă la modelitatea în care lentilele de contact ar fi potrivite ochilor tăi, dar și nevoilor de corecție optică a acestora.

Principalii parametrii ai lentilelor de contact sunt, evident, raza de curbură, diametrul și dioptria fiecărei lentile. Deoarece fiecare ochi uman este diferit în felul său, este foarte important să te asiguri că lentilele de contact pe care le achiziționezi și pe care le porți sunt confortabile, iar sănătatea ochilor este asigurată pe toată perioada cât acestea sunt purtate. Dacă porți pentru prima dată un set de lentile de contact, asta ar însemna ca ai nevoie să testezi diferite mărci sau tipuri de lentile de contact pentru a identifica parametrii care funcționează cel mai bine pentru tine.

Ideal, lentilele de contact pe care medicul tău oftalmolog ți le-a recomandat ar trebui să fie confortabile, astfel încât nici să nu sesizezi deloc atunci când le porți. Totuși, singura modalitate pentru a ști cu siguranță ceea ce ți se potrivește ests să le încerci. Optometristul sau medicul oftalmolog îți pot da cele mai bune sugestii, prin indicarea, pe rețetă, a parametrilor exacți, astfel încât să ți se asigure o vedere optimă. De altfel, în situația în care remarci probleme semnificative legate de funcționarea optimă a lentilelor de contact, poți apela la sfaturile unui optimetrist sau al unui medic oftalmolog, care te va ajuta să ajustezi parametrii lentilelor pe care le porți.

Trebuie, însă, să reții că parametrii lemtilelor de contact se pot modifica de-a lungul timpului. Din acest motiv, lentilele de contact au nevoie de un program special de îngrijire și de respectarea procedurii de înlocuire la intervale regulate de timp. O îngrijire corectă a lentilelor de contact te poate ajuta să prelungești durata de viață a lentilelor de comtact, să menții parametrii specifici, conform prescripției medicale și să te asiguri că vezi clar. Înlocuirea lentilelor de contact la intervale de timo corespunzătoare îți va menține sănătatea ochilor și va asigura că lentilele ți se vor potrivi cât mai bine. Orice întrebare legată de compatibilitatea lentilelor de contact cu ochii se poate adresa unui optometrist sau unui medic oftalmolog.

Raza de curbură

Fiecare model de lentile de contact are o raza de curbură, care indică adâncimea platizarea lentilei. Astăzi, fiecare model de lentile de contact a fost creat să aibă două opțiuni de rază de curbură. Dacă ai o cornee mai curbată, ai nevoie de o rază de curbură mai mică. Dacă, din contră, ai o cornee mai plată, vei avea nevoie de o rază de curbură mai mare. Raza de curbură este, de obicei, determintă, de un instrument profesional care măsoară curbura ochiului, denumit keratometru. Raza medie de curbură poate varia între 8.5 și 9.5.

Diametrul

După cum se știe, fiecare model de lentile de contact are un diametru. Diametrul determină cât de mult spațiu, raportat la suprafata corneei, pot acoperi lentilele de contact. Cele mai multe dintre lentilele de contact din zilele noastre prezintă un singur diametru, care se situează, de regulă, în jurul valorii de 14.5.

Dioptria

Dioptria este, fără doar și poate, unul dintre parametrii cei mai importanți ai oricărui tip de lentile de contact. În funcție de dioptriile lentilelor de contact, se poate stabili claritatea acuității vizuale, precum și ajustările care trebuie făcute, în funcție de agravarea afecțiunii.

Data expirării indică faptul că lentilele din cutie pot fi folosite fără niciun risc sau fără a produce leziuni serioase ochilor. Lentilele de contact nu se vor folosi sub nicio formă după această dată, întrucât riscurile întrebuințării lor sunt foarte mari odata ce ies din perioada de valabilitate.

Parametrii lentilelor de contact torice si multifocale

În afară de parametrii clasici descriși mai sus, lentilele de contact multifocale prezintă o serie de parametrii specifici, dintre care se remarcă axa, cilindrul și adiția.

Axa unei lentile de contact este data de unghiul de rotație al curburii ochiului și este măsurată în grade. Axa poate varia între 0 si 180 grade.

Cilindrul, ca parametru al lentilelor de contact torice, este destinat corecției astoigmatismului. Cilindrul se notează întotdeauna cu minus în fața numărului. Cilindrul unei lentile de contact torice poate varia între -0,75 și -2,25 și se stabilește de gradul de avansare al astigmatismului.

Adiția este un parametru specific lentilelor de contact multifocale care indică nivelul de corecție necesar pentru a vedea clar la o distanță mică.


Sursa de informații:


Citește șiProducatori de lentile


lentile de contact alcon
lentile de contact bausch&lomb
lentile de contact cooper vision
lentile de contact johnson&johnson